Nu börjar det att dra ihop sig till bonusregn i bankerna igen. Branschen vilken jag själv verkat inom större delen av mitt yrkesverksamma liv ser aldrig ut att förneka sig.
Tänk att detta år när vi lever mitt i den största finanskris som världen skådat, och en värld där dessutom de flesta regeringar runt om i världen gått in och räddat våra banker så envisas de fortfarande med att betala frikostiga bonusar till sina chefer.
Det är i hög grad tid att vi sätter stopp för detta vansinne.
Argumenten är som vanligt att utan bonusar så försvinner nyckelmedarbetare till andra aktörer som betalar bättre! Kvalificerat skitsnack skulle jag vilja säga, det finns sannolikt ingen bransch i vilken det finns så många duktiga och kvalificerade människor arbetslösa som i finans branschen, så de som väljer att sluta på grund av utebliven bonus kan med lätthet ersättas av andra, och sannolikheten är rätt stor att man dessutom skulle kunna knyta till sig ännu mer kvalificerade medarbetare som dessutom är villig att arbeta för en lägre ersättning.
Bonusar som företeelser är det inget fel på, det främjar syftet att få medarbetarna att prestera det lilla extra om de används på rätt sätt.
Det är snarare reglerna och preferenserna för när bonus ska betalas som borde angripas, inte bonusarna i sig.
T.ex tycker jag att det är helt ok att betala ut bonusar om man som fondförvaltare gör ett bra resultat i sin fond, dvs förvaltaren och banken har en prestations baserad avgift som de tar ut av sina kunder. Det viktiga är dock att sådan avgift med medföljande bonus endast tas ut de gånger fonden överträffat sin tidigare högsta nivå, inträffar ej detta så ska varken bonus eller avgift utgå.
Ta exemplet med en fond som i början av 2008 hade kursen 100 per andel för att sedan successivt sjunka till låt säga 40. Under 2009 har den emellertid hämtat sig och har vid årsslutet kursen 80. Som bonus och avgiftssystemen är uppbyggda i våra banker idag så tar man gladeligen ut både avgift och delar ut bonus för denna prestation då det rätteligen inte borde utgå någon sådan förrän den ånyo stiger över 100.
Som det ser ut idag så får alla vi som är kunderna i våra banker både bära eventuella kursförluster dessutom kryddas detta med att vi tvingas betala avgifter för uppgångar som i själva verket inte är några uppgångar, dvs vi betalar flera gånger för samma sak.
Samma förfaringssätt finns inom flera andra företeelser i bankvärlden, inom trading och kapital förvaltnings sidan inte minst.
I den värld och det banksystem där jag är fostrad så var allt banken räknade i slutet av året Asset under management AUM, eller på svenska kapital under förvaltning.
Att en bank betalar ut bonus till sina medarbetare om totalen av dessa AUM's ökar är inte mera än rätt och riktigt då ju detta betyder högre inkomster för banken, men att man sedan i tider när volymen förvaltat kapital minskat kraftigt ånyo betalar för uppgångar som inte överskrider tidigare högsta nivåer är att gå ett steg för långt.
Som sagt det är inget fel på ett rörligt lönesystem med bonusar så länge de betalas ut på rätt grunder, det vi måste skapa en livlig debatt om är snarare på vilka grunder sådana bonussystem ska byggas.
Jag tror att de allra flesta både i Sverige och i resten av världen skulle ha en stor förståelse för ett sådant system, dock är inte fallet så idag då ju den allmänna uppfattningen snarare är den att ledande befattningshavare i bankvärlden konstruerar och ändrar i bonus systemet som det passar dem, och är viljan stor nog så hittar man alltid en konstruktion där denna lilla klubba av finansfolk kan se till att fylla på den egna plånboken med frikostiga bonusar på bekostnad av alla oss kunder.
Vad tycker du?
http://www.expressen.se/ekonomi/1.1782177/sa-mycket-ger-din-bank-i-bonus
tisdag 17 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar